Cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău vor avea posibilitatea să participe la un schimb de experienţă, mai exact la un „job shadowing”, în Irlanda de Nord, graţie unui proiect câştigat de unitatea de învăţământ în cadrul programului „Erasmus+”, finanţat din fonduri europene. Vor fi selectate opt persoane, profesori, învăţători, care, timp de două săptămâni, vor lua parte, sub îndrumarea unui profesor mentor, la diverse activităţi în cadrul unei instituţii prestigioase de învăţământ din Irlanda. „Noi am încercat să scriem un proiect prin care să îl plasăm pe profesor în situaţia didactică. Fiecare dintre profesorii selectaţi vor avea un mentor în Irlanda de Nord, la o instituţie foarte prestigioasă, cu mare expertiză în a asigura asistenţă şi formări, respectiv la North West Academy. Timp de două săptămâni, în perioada 9 – 23 mai, profesorii şcolii noastre vor fi în situaţia de a asista, împreună cu profesorul mentor, la activităţi în Irlanda de Nord, de a participa la secvenţe de învăţare, de a pregăti anumite secvenţe de învăţare, de a da un examen final acolo, de a dobândi anumite competenţe, nu neapărat strict în specialitate, ci şi de IT, plus alte activităţi metodice. Acest proiect, intitulat EVE (European Value of Education) a fost depus anul trecut, a fost aprobat şi ne bucurăm foarte mult. Este o premieră întrucât această modalitatea de scriere a proiectelor se desfăşoară doar de un an. Sperăm că totul va fi bine, că nu vor exista sincope”, a explicat miercuri, 20 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, Laura Galvacsy, profesor în cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” şi coordonator al echipei de proiect.
Criteriile de selecţie a celor opt cadre didactice urmează să fie publicate, cel mai probabil, în luna martie. „Selecţia va fi externalizată, comisia urmând să fie aleasă din cadrul consorţiului şcolar din care face parte şcoala noastră. Niciun membru al echipei de proiect nu va face parte din această comisie, pentru a evita conflictele de interese. Pe lângă documentele necesare, candidaţii vor susţine un interviu şi un test de limba engleză, test ce va fi furnizat de către partenerii noştri din Irlanda, tocmai pentru a fi siguri că participanţii au aceste abilităţi de comunicare”, a mai completat Laura Galvacsy.
De altfel, şi pe parcursul anului trecut, tot graţie unor proiecte europene, cadre didactice ale unităţii şcolare, au avut oportunitatea de a participa fie la schimburi de experienţă, fie la cursuri de perfecţionare. Printre cele amintite de către coordonatorul de proiecte se numără programul „Let’s play” sau cursul „Puterea educaţiei nonformale”. „Anul trecut, în iunie, doi profesori ai şcolii noastre au participat, în Cehia, la programul „Let’s play” – dobândire şi dezvoltare a competenţelor prin joc. Tot anul trecut, în luna octombrie, un alt cadru didactic a fost selectat pentru a participa, la Roma, la cursul „Puterea educaţiei nonformale”, un curs pentru dezvoltarea critică a tinerilor”, a exemplificat Laura Galvacsy.
De cursuri de perfecţionare au beneficiat şi cadre didactice ale secţiei în limba germană. „Timp de două săptămâni am participat în Germania la o serie de cursuri de perfecţionare. Au fost cursanţi din diferite ţări în care limba germană se învaţă ca limbă străină. Temele au fost atractive, interesante şi am învăţat, de asemenea, metode noi de predare”, a declarat, la finalul conferinţei, Elekes Erika, profesor învăţământ primar – secţia germană, beneficiar al unui proiect european destinat cadrelor didactice.
daca vin straini la noi , trebuie sa stim noi limbi straine <<<<< daca mergem noi la ei tot noi trebuie sa ne apucam de invatat !!!!!!mari fleti suntem !!!
Mai ,,flet”ule daca nu inveti stai acasa… haha si asteapa sa vina irlandezul sa vorbeasca cu tine romaneste …sper ca nu esti un profesor care nu stie engleza ….
Ar trebuii sa te ascunzi de invatamant